Kenéz Ferenc
Esőben könnyen rámtaláltok

32.00 lej 28.8 lej

Illusztrálta: Orosz Annabella

Formátum: 170 x 230 mm
Terjedelem: 96 oldal
Kivitelezés: cérnafűzött, keménytábla
ISBN: 978-973-665-413-8
Kiadás éve: 2016

Lapozz bele

A gyermekköltészet elválaszthatatlan része irodalmunk egészének. Kincsestárát azok a költői művek alkotják, amelyeket szakértő felnőttek a gyermekolvasók számára hasznosnak, alkalmasnak találnak. A gyermekvers zeneisége miatt a műfaji skála sokkal szélesebb, mint az irodalom egyéb tartományaiban: a szépség boldogító mámorától egészen a gépies szövegismétlésig terjedhet. Gyermekverseink többsége az ún. ütemhangsúlyos versformában készült. Ez természetesen következik a szavak első szótagjára eső magyar szóhangsúlyból, ez adja népdalaink szövegeinek ritmusát is. A hangsúlyos vers kényelmes, kevésbé alkalmas ritmikai mutatványokra, merész játékokra. Ezen segít az ütemes és az időmértékes vers szabályai szerint egyaránt ritmizálható szimultán vers, amelynek legkülönfélébb változatait találhatjuk meg modern gyermekköltészetünkben. Korunkban polgárjogot nyert a szabadvers, a svéd gyermekversek nyomán kezdték utánozni a gyors sikert ígérő mintát. A hazai magyar gyermekirodalomban Kenéz Ferenc Esőben könnyen rámtaláltok című kötete volt az első, amely a svéd típusú gyermekversek reformja, majd elburjánzása előtt gyökeresen újított a gyermeklíra szemléletén és hangvételén s a fokozottan hiteles gyermeki látásmódot tette meg fő értékhordozónak. E törekvésével ugyan nincsen egyedül, a tendencia évtizedek óta érezteti hatását a világlírában és végső soron a naiv művészet látásmódjának sajátosságait érvényesíti a gyermekirodalomban. Magyar irodalmi viszonylatban azonban Kenéz sikeres úttörő, s a körülmények folytán próbálkozását előbb az 1983-as Esőben könnyen rámtaláltok című gyermekvers gyűjteménye, illetve 2001-ben megjelent Még a belvárosi iskolából sem akart senki költő lenni című verskötete hordozza.

Díjak, elismerések:
A Románia Legszebb Könyvei (Cele mai frumoase cărți din România) verseny 2017-es kiadásában a kötet az országos döntőbe került alkotások sorában szerepelt.
2017-ben a Szép Magyar Könyv verseny gyermekkönyvek kategóriájában Kenéz Ferenc Esőben könnyen rámtaláltok című kötete oklevelet kapott.

Sajtóvisszhang:
http://kulter.hu/2017/06/dijaztak-2016-legszebb-ma...
http://unnepikonyvhet.hu/2017a/public/page_index.p...
https://www.helikon.ro/enek-az-esoben/
http://artnews.hu/2017/05/24/es-nem-leszek-felnott...
http://www.lato.ro/article.php/A-di%C3%B3fa-alatt-...
http://www.maszol.ro/index.php/kultura/73895-bajos...
Illusztrálta: Orosz AnnabellaFormátum: 170 x 230 mmTerjedelem: 96 oldalKivitelezés: cérnafűzött, keménytáblaISBN: 978-973-665-413-8Kiadás éve: 2016Lapozz beleA gyermekköltészet elválaszthatatlan része irodalmunk egészének. Kincsestárát azok a költői művek alkotják, amelyeket szakértő felnőttek a gyermekolvasók számára hasznosnak, alkalmasnak találnak. A gyermekvers zeneisége miatt a műfaji skála sokkal szélesebb, mint az irodalom egyéb tartományaiban: a szépség boldogító mámorától egészen a gépies szövegismétlésig terjedhet. Gyermekverseink többsége az ún. ütemhangsúlyos versformában készült. Ez természetesen következik a szavak első szótagjára eső magyar szóhangsúlyból, ez adja népdalaink szövegeinek ritmusát is. A hangsúlyos vers kényelmes, kevésbé alkalmas ritmikai mutatványokra, merész játékokra. Ezen segít az ütemes és az időmértékes vers szabályai szerint egyaránt ritmizálható szimultán vers, amelynek legkülönfélébb változatait találhatjuk meg modern gyermekköltészetünkben. Korunkban polgárjogot nyert a szabadvers, a svéd gyermekversek nyomán kezdték utánozni a gyors sikert ígérő mintát. A hazai magyar gyermekirodalomban Kenéz Ferenc Esőben könnyen rámtaláltok című kötete volt az első, amely a svéd típusú gyermekversek reformja, majd elburjánzása előtt gyökeresen újított a gyermeklíra szemléletén és hangvételén s a fokozottan hiteles gyermeki látásmódot tette meg fő értékhordozónak. E törekvésével ugyan nincsen egyedül, a tendencia évtizedek óta érezteti hatását a világlírában és végső soron a naiv művészet látásmódjának sajátosságait érvényesíti a gyermekirodalomban. Magyar irodalmi viszonylatban azonban Kenéz sikeres úttörő, s a körülmények folytán próbálkozását előbb az 1983-as Esőben könnyen rámtaláltok című gyermekvers gyűjteménye, illetve 2001-ben megjelent Még a belvárosi iskolából sem akart senki költő lenni című verskötete hordozza.Díjak, elismerések: A
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: RON
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás